onsdag 22 april 2009

Utan tumregler

En man sitter för sig själv i tunnelbanan. Utan att ta notis om någon annan i vagnen utbrister han plötsligt:

- Sjutton korvar!

Sedan fortsätter han med stötvisa osammanhängande kommentarer:

- På marken.

- Det är jobbigt att man inte får något tack.

- Ja det värsta är ju målarfärg.


Vi känner alla igen situationen, även om orden varierar. Det handlar inte om en galning som man först kan tro utan det är en helt vanlig person som talar i sin mobiltelefon. Detta oundgängliga kommunikationsmedel syns dock inte till utan han använder handsfree eller någon liknande produkt för att förbättra simultanförmågan.


Det intressanta i sammanhanget är just hur lätt det är att tro att han är en av de tragiskt många mentalsjuka eller socialt helt missanpassade individer som rör sig i moderna städer. För femton år sedan hade han solklart varit en av dem, men i dagens värld är det nödvändigt att titta riktigt noga efter en sladd eller öronsnäcka som visar att han är normal. Inom några år kommer även den möjligheten att försvinna, teknikens utveckling gör att det räcker med ett örhänge, en falsk tand eller en liten mackapär i bröstfickan för att tala med någon på andra sidan jordklotet. Man kommer att bli tvungen att lyssna riktigt ordentligt på folk för att lista ut om det är galna eller inte.


För 100 år sedan när Sir Arthur Conan Doyle skrev sina böcker om Sherlock Holmes var det möjligt att veta nästan allt om en person genom en snabb blick. Kläderna, frisyren, skorna och några avlyssnade ord gav mycket starka indikationer hur en person var, uppväxt, social status, var man var från och mycket annat. Denna möjlighet var ett resultat av det tämligen rigida klassamhälle som existerade på den tiden, inte bara i Storbritannien utan i övriga världen likaså. Nuförtiden är det möjligt att köpa färdigslitna klädesplagg, svettlukt som man kan spraya på sig själv, falska märkeskläder, en ny look, en grupptillhörighet eller en hel identitet. Dagens poliser har en mycket svårare uppgift att hitta den skyldige än Sherlock Holmes, det räcker inte med god observationsförmåga.


Exemplen kan mångfaldigas. Dagens samhälle är rörligare och mer svårtolkat är någonsin tidigare och i morgon blir världens ytlager och tidigare generationers tumregler helt värdelösa. Det blir nödvändigt att faktisk lyssna på vad människor säger, att granska kontoutdrag, att syna polisregister, att analysera DNA och att grundligt söka igenom varje skrymsle i människors hem och hårddiskar för att bilda sig en korrekt uppfattning om hur de är som person. Det kommer inte att finnas några enkla tumregler, genvägar eller stereotyper utan allt om en person måste tolkas i ett ständigt skiftande och unikt sammanhang.

2 kommentarer:

Sara sa...

Intressant läsning. Du skriver jättebra. Men vad menar du med att köpa svettlukt? Kan man det? Inte för att jag vill göra det, men ändå. Haha ... lustigt att jag skriver här när jag egentligen kan fråga dig när som helst.

Skuggjagaren sa...

bland annat menar jag det här:

http://www.pheromonespray.com/index.aspx